Magento Migratie

Op 1 juni 2020 vervalt de ondersteuning voor Magento 1, er worden dan geen updates meer uitgebracht voor deze versie. Dit betekent dat er geen nieuwe features meer toegevoegd zullen worden, geen snelheid updates of updates die de veiligheid van uw webshop garanderen. Wanneer er dus een kwetsbaarheid ontdekt wordt zal deze niet meer gedicht worden. Volgens de laatste GDPR-richtlijnen kan het hebben van niet up-to-date software gezien worden als een vorm van nalatigheid.

Het wordt dus sterk aangeraden om binnen aanzienbare tijd over te stappen naar Magento 2, deze versie is beschikbaar sinds 11 april 2016 en heeft ondertussen veel nieuwe features gekregen die zich momenteel vooral focussen op snelheid, stabiliteit en veiligheid. Hierbij zijn geoptimaliseerde servers en een juist geprogrammeerde omgeving voor Magento 2 erg belangrijk.

Voordat de migratie van alle data gestart kan worden, wordt er eerst een inventarisatie gemaakt om te bekijken wat behouden moet worden. Hierdoor is elke migratie uniek en met zijn eigen uitdagingen. Indien u geïnteresseerd bent wat Diploc IT-Services hierin voor u kan betekenen kunt u contact met ons opnemen.

Door de in-huis ervaring met Magento, is er op het gebied van programmatie en hosting een mogelijkheid om een efficiënt en professioneel advies te geven. Veiligheid en efficiëntie is onze prioriteit en wordt er gestreefd naar een optimaal eindresultaat.

Waarom overstappen naar Magento 2?

Magento 2 maakt gebruik van moderne webbrowser technieken die voor een betere gebruikerservaring zorgen voor de klant. Ondermeer standaard ondersteuning voor mobiele weergave, het sneller toevoegen van producten in de winkelwagen, betere standaard afrekenpagina's en een duidelijker updatebeleid. Door het gebruik van deze moderne technieken voelt de webshop in zijn geheel vlugger aan wat direct resulteert in een betere conversie.

Hoe gaat de overstap in zijn werk?

1: Inventarisatie van huidige webshop

Als eerste wordt er gekeken welke modules, maatwerk en eventuele andere speciale omstandigheden toegepast zijn op de huidige webshop, op basis hiervan wordt er gekeken wat er in samenspraak overgezet moet worden naar de nieuwe Magento 2 webshop. Het kan in dit geval bijvoorbeeld voorkomen dat er wordt gekozen om functionaliteit te laten vallen of toe te voegen, dit is altijd bespreekbaar.

 

2: Eerste migratie van data

Ervaring leert dat elke migratie anders is en zijn eigen uitdagingen meebrengt. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat er in de loop der jaren kleine fouten in de database zijn geslopen die eerst opgelost moeten worden voordat deze bruikbaar zijn voor Magento 2, dit geld ook voor data wat afkomstig is uit eerdere modules. Wanneer deze punten succesvol zijn doorlopen kan de migratie daadwerkelijk plaatsvinden, hiervoor wordt meestal de standaard migratie tool die door Magento zelf wordt aangeboden gebruikt. Het kan voorkomen dat deze tool niet voldoende is, in dat geval wordt er meestal gekozen om een op maat gemaakt script te gebruiken zodat dit alsnog goed overgezet kan worden. Tijdens deze migratie en tot het moment van livegang zal uw huidige Magento 1 webshop blijven functioneren zoals normaal, omdat hiervoor geen aanpassingen nodig zijn in de oude omgeving.

 

3: Opmaken van het thema

Bij het opmaken van het thema wat gebruikt gaat worden in Magento 2 zijn er drie verschillende routes die genomen kunnen worden.

  • Overzetten van het huidige Magento 1 thema. Doordat Magento 2 onder de motorkap volledig vernieuwd, is het overzetten van een Magento 1 thema meer dan enkel het kopiëren van de bestanden. Het is natuurlijk wel degelijk mogelijk om in de grote lijnen de huidige lay-out te behouden om de overgang zo min mogelijk impact te laten hebben voor uw klanten.
  • Gebruik maken van het standaard Magento 2 thema of een betaald thema vanuit een 3e partij, zodat het aansluit bij de beoogde uitstraling van uw webshop.
  • Een nieuw op maat gemaakt thema. Het is de uitgelezen kans om bij de overstap naar een nieuw platform ook de styling van uw webshop aan te passen. Deze optie geeft de mogelijkheid om alles volledig naar uw hand te zetten, en de ervaring voor uw klanten te optimaliseren.

 

4: Integreren van functionaliteit

Alle standaard Magento 1 functionaliteit is beschikbaar binnen Magento 2, toch komt het bijna altijd voor dat er niet standaard modules worden gebruikt in uw huidige webshop. Doordat er al jaren ervaring is met Magento 2, zijn er voor de functies die het meest aangevraagd worden meestal eigen ontwikkelde plug-ins beschikbaar. Mocht dit niet zo zijn kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar plug-ins van 3e partijen of kan er gekozen worden voor het leveren van maatwerk. Het uitgangspunt in deze is altijd om het zo voordelig mogelijk aan te bieden voor u.

 

5: Doorlopen van nieuwe omgeving

Wanneer de ontwikkeling van de nieuwe omgeving zich in de laatste fase bevindt is het van belang om deze goed te doorlopen. Dit is het moment om de laatste problemen, tekortkomingen of andere opmerkingen te ondervangen voordat de nieuwe omgeving beschikbaar wordt voor uw klanten.

 

6: Laatste migratie en daadwerkelijke livegang

In samenspraak wordt er gekozen voor een moment van livegang, dit is meestal op een dag waarop u weet dat het relatief niet druk is op de webshop om zo eventuele problemen toch vlug te kunnen ondervangen, en snel op te kunnen lossen zonder een al te grote impact. Voor de meeste migraties zal op het moment van livegang de webshop tijdelijk niet bereikbaar zijn, omdat eerst de laatste data zoals verkoopdata omgezet moet worden naar de nieuwe omgeving, waarna definitief de “knop” omgezet kan worden naar Magento 2.

Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen neem dan vrijblijvend contact met ons op neem dan vrijblijvend contact met ons op.